Bio

Katrien Van Opstal studeerde af als jazz- en popzangeres aan de School of Arts, Gent (2009), België, en specialiseerde zich later in jazz en zangtechniek. In 2015 verdiende ze een beurs om stijl, zang en tekstschrijven te studeren bij haar mentor Justin Binek aan de University of North Texas. Ze is ook gecertificeerd Estill Voice Training Master Trainer.

 

Sinds 2018 is Katrien onderzoekster aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (RCA). Ze publiceerde het boek “Vocal Jazz Technique: the Mixing Table Model” bij Auurk, een model om vocale techniek in jazz te verduidelijken. In 2020 begon ze te werken aan het project "Clarifying Vocal Jazz: from insight to practice", samen met haar vriendin Vanessa Matthys, een geweldige zangeres en docente, onder begeleiding van Hendrik Braeckman en Eugeen Schreurs van het RCA. In september 2021 begonnen ze te werken aan een nieuw project, "The Singer Inside Out". Ze presenteerde haar bevindingen op conferenties als PEVOC (Pan-European Voice Conference), AEC Pop and Jazz Conference en Jazz Education Network Conference in Orlando.

 

Als performer zijn Katriens credits divers. Ze was de leadzangeres in het jazztrio The Triplettes, zong met vele bigbands en werkte samen met nationale en internationale muzikanten als Hendrik Braeckman (BE), Roni Ben-Hur (NY) en Justin Binek (KS). Voor de band "Centerpiece" schreef ze teksten op de muziek van Toots Thielemans.

Katrien geeft graag les. Ze werkt voornamelijk aan de Kunstenacademie Waregem in de jazz-, pop- en rockafdeling. In het Koninklijk Conservatorium Antwerpen doceert ze zang in de afdelingen jazz en drama. Ze doceerde jazz-zangers aan de School of Arts Gent, acteurs aan het Secundair Kunstinstituut Gent en klassieke zangers aan de Haute Ecole de Musique in Genève, Zwitserland. Ze geeft ook workshops in haar eigen stemstudio "Gelijkgestemd".

 

* The Swingmasters : gastzangeres bij band met Stefan Willems, Peter Verhas en Paul Bourdhiaudhy

* Chicken Skin: americana en bossa nova met Dirk Vandamme, Koen Derieuw, Stefan Boret en Dominiek de Decker

* Duo met Justin Binek, Roni Ben-Hur,... 

* Trio met Hendrik Braeckman en Anneleen Boehme

* Gastzangeres bij big bands